Czysty piekarnik to prawdziwa duma każdej kuchni. Błyszcząca stal, bez stężałych resztek żywności to nie tylko estetyka, ale przede wszystkim zdrowie i bezpieczeństwo. Podczas smażenia, zapiekania czy pieczenia obok smacznego jedzenia powstają niestety też zabrudzenia, które na skutek działania wysokiej temperatury przekształcają się w resztki trudne do usunięcia. Dotyczy to zwłaszcza piekarników z termoobiegiem, które są szczególnie narażone na twarde osady. Dzisiaj, jako doświadczony specjalista w dziedzinie utrzymania czystości w kuchni, podzielę się z Wami sprawdzonymi sposobami na czyszczenie piekarnika z termoobiegiem.
Co oznacza termoobieg w piekarniku?
Termoobieg to technologia oparta na zastosowaniu wentylatora, który rozprowadza gorące powietrze po wnętrzu piekarnika. Dzięki temu, ciepło dociera do każdego zakamarka urządzenia, umożliwiając równomierne pieczenie potraw. Smak i struktura potraw przygotowywanych przy użyciu termoobiegu są niejednokrotnie bardziej atrakcyjne, jednak za takie efekty trzeba płacić. I nie chodzi tutaj o większe rachunki za prąd, ale o konieczność regularnego czyszczenia piekarnika z termoobiegiem.
Profesjonalne metody czyszczenia piekarnika z funkcją termoobiegu
Zanim przejdziemy do sprawdzonych sposobów na czyszczenie piekarnika, warto pamiętać o kilku podstawowych kwestiach. Profesjonalne środki do czyszczenia piekarnika zawierają składniki aktywne potrafiące poradzić sobie z najtrudniejszymi osadami. Wybierając je, pamiętajmy, aby sprawdzić, czy są one bezpieczne dla konkretnego typu powierzchni naszego piekarnika.
Proste kroki, które warto wykonywać podczas profesjonalnej pielęgnacji piekarnika to:
- Zaparz gorącą wodą i wybranym środkiem czyszczącym drzwiczki piekarnika.
- Nałóż na ścianki i dno piekarnika odpowiednią ilość profesjonalnego środka do czyszczenia, zachowując zalecany przez producenta czas aplikacji.
- Starannie wyczyść piekarnik, zwracając szczególną uwagę na miejsca, gdzie najczęściej zbierają się resztki jedzenia.
- Zadbaj o system termoobiegu, czytając dokładnie instrukcję obsługi urządzenia.
Autorskie domowe sposoby na czysty piekarnik
Jeżeli z różnych powodów nie chcesz korzystać z gotowych środków chemicznych, masz możliwość skorzystania z domowych, sprawdzonych sposobów na czyszczenie piekarnika z termoobiegiem. Prawdopodobnie większość składników potrzebnych do przygotowania domowego środka czyszczącego masz już w domu.
Najefektywniejszym i najprostszym sposobem jest zastosowanie mieszanki sody oczyszczonej i octu:
- Rozpuść łyżkę sody oczyszczonej w szklance ciepłej wody.
- Dodaj łyżkę octu i dokładnie wymieszaj składniki.
- Poczekaj, aż mieszanka przestanie pienić się i wtedy zaaplikuj ją na zabrudzone miejsca piekarnika, zwracając szczególną uwagę na system termoobiegu.
- Niech działa przez kilka godzin, a następnie starannie wyczyść piekarnik z użyciem gąbki lub szmatki.
Porady jak dbać o piekarnik z termoobiegiem na co dzień
Zarówno profesjonalne metody czyszczenia, jak i domowe, działają przede wszystkim wtedy, kiedy systematycznie dbamy o czystość naszego piekarnika. Im częściej będziemy usuwać powstające na bieżąco zabrudzenia, tym mniej czasu i wysiłku będziemy musieli poświęcić na gruntowne czyszczenie.
Proste zasady, dzięki którym nasz piekarnik z termoobiegiem będzie zawsze czysty:
- Po każdym użyciu piekarnika wycieraj jego wewnętrzną powierzchnię wilgotną ściereczką.
- Regularnie sprawdzaj stan elementów z termoobiegu i usuwaj z nich powstające osady.
- Minimum raz w miesiącu wykonuj głębokie czyszczenie piekarnika, korzystając z przedstawionych metod.
Dbając o regularne czyszczenie piekarnika, zadbamy nie tylko o jego wygląd, ale przede wszystkim o nasze zdrowie i bezpieczeństwo podczas gotowania. A czysty piekarnik z termoobiegiem to w końcu także smaczniejsze potrawy!